Kejsersnitar kejsersnit kejserinde

Først og fremmest; lad os hylde kejserinderne!

Uanset om du har fået akut eller planlagt kejsersnit, er vi ret sikre på, at du vil være enig med os i, at et kejsersnit ikke er “en let løsning”. Et kejsersnit er en stor operation og store operationer kræver faktisk både træning op til og genoptræning/behandling efterfølgende.

Kejsersnit er en af de mest almindelige kirurgiske procedurer i verden og kan være en livreddende procedure for både mor og baby i visse situationer.

Desværre kan kejsersnit have nogle komplikationer, herunder infektioner, smerter og psykiske reaktioner. Set fra et psykomotorisk terapeutisk perspektiv, kan et så stort indgreb også have effekt på både kropsholdning, bevægemuligheder, nervesystemet og for tilknytning og ens følelse omkring fødslen.

Efter en kejsersnit-operation vil der være et ar på kvindens mave, hvor snittet blev lavet. Dette ar er normalt lukket med suturer eller klæbestrimler, og det er vigtigt at tage sig af det korrekt for at undgå komplikationer. Desværre kan manglende information og behandling af arret føre til vedvarende smerter eller gener, som du ikke behøver at “leve med”.

En af de almindelige komplikationer ved kejsersnit er ardannelse. Ardannelse opstår, når arret heler unormalt og danner en fortykket, hævet og rød arvæv. Ardannelse kan være smertefuld og kan føre til bevægelsesbegrænsning og andre komplikationer.

Manglende information & støtte til behandling

Det er dog desværre sådan, at der (af ofte velbegrundede årsager, som travlhed og mangel på hænder) ikke er særligt god hverken information eller tilbud om genoptræning/behandling fra sygehusvæsnets side, til mødre som har fået kejsersnit. Det er set fra vores perspektiv, en kæmpe mangel, når man ser på statistikken, at 20% af fødsler i Danmark ender med planlagt eller akut kejsersnit.

I dette indlæg vil vi give faglige guidelines til, hvordan du giver dig selv de bedste betingelser for at hele dit kejsersnit-ar og leve uden smerter og nedsat bevægelighed.


 


 

Den første tid efter kejsersnit!

Du har sikkert fået guidelines fra lægen, om at du skal holde dig i ro og passe godt på dit ar, både i forhold til hygiejne og i forhold til løft og belastning. Den første måneds tid skal du ikke igang med at massere arret, men så snart du begynder at bevæge dig rundt, øger du også ligeså stille din bevægelighed helt naturligt.

For mange mødre handler den første tid især om, at forstå at man HAR født. Nogle mærker en stor sorg over “ikke at kunne føde” (især ved akut kejsersnit) og andre kan have svært ved helt at forstå at deres baby er kommet ud. Uanset hvad, er det helt normalt at reagere følelsesmæssigt på sin fødsel – uanset om den er vaginal eller ved kejsersnit.

Selvom det kan være sårbart, at tale med andre om disse følelser, er det vigtigt at få vendt og bearbejdet en sorg, vrede, eller en følelse af fremmedhed overfor sig selv eller sin krop. Måske du kan tale med jordemoderen om det, en god veninde eller en eventuel partner?

De næste trin, hjælper dig også til langsomt at forholde dig til – og drage omsorg for – arret og dit kejsersnit.

At få kontakt til kejsersnit arret!

Så snart du har været ved lægen og får sting/klammer ud, er det en god idé at få kontakt til dit ar. Hvis det føles underligt, eller du ikke har lyst til at røre ved det – så start med at lægge en flad hånd udenpå tøjet.

Ud over at få følelsesmæssig og psykisk kontakt til dig selv og din fødsel – er det vigtigt at hjernen får et kort over din krop igen.

Det er sådan, at når en kvinde får kejsersnit, bliver en hulens masse nerver skåret over og de skal vokse sammen igen, ligesom muskulatur, bindevæv og livmoderen skal hele.

Hjernen har et kort over kroppen og du kan styrke forbindelsen og føleligheden til og omking dit ar, ved at berøre arret så meget og så tidligt som muligt.

HUSK at være blid – i starten gælder det bare om at få kontakt og blive bekendt med din nye krop og de følelser der kan ligge omkring din fødselsoplevelse.

 

Massage af dit kejsersnit!

Den blide, i starten

Start med at lægge dig godt til rette, evt. når baby sover.

Efter du har fået kontakt til dit kejsersnit-ar, kan du ligeså stille begynde at lave cirkulære bevægelser i det øverste lag – pres ikke for hårdt og stop hvis det begynder at smerte. Det må godt være ømt, men ikke smertefuldt. Brug gerne en mild olie.

Gentag en gang dagligt – evt. smalle tid på dagen så du husker det (fx. ved sengetid, hvor du ligger i ro og kan slappe af)

DIT ÅNDEDRÆT, er vigtigt at få kontakt til, så prøve at trække vejret dybt, helt ned til arret.

Stræk & “kloen”

Når du er blevet bekendt med din egen grænse, for hvor meget og hvor længe du kan massere, kan du begynde at gå mere i dybden. For at kejsersnit-arret ikke danner arvæv, som kan give komplikationer – både i form af smerter rundt i kroppen, spændinger og sågar organerne – skal de dybere lag i arret masseres og strækkes.

Start med de cirkulære bevægelser, men gå lidt mere i dybden. Stræk så arret ved at trække, med begge hænder, hver sin vej, som når en kat ælter, inden de lægger sig ned.

Det drejer sig om at give dit bindevæv “besked” om hvad det skal kunne – kroppen er meget bevægelig og vil gerne vide hvilke bevægelser den skal kunne – så stræk i alle mulige retninger og massér på kryds og tværs.

Kloen kan også strække i både arret og i bindevævet nedad til venusbjerget og opad til maven. Sæt dine fingerspidser lige under arret, pres nedad og hiv op, med klo-hænder, så du strækker hele stykket fra arret og ned til venusbjerget.

Den dybe!

Når du er klar til det, kan du lave nogle meget dybe massager, hvor du masserer helt ind/ned i vævet, der hvor du kan mærke dit ar er. Det sjove ved et kejsersnit-ar er, at de inderste lag typisk vil flytte sig nogle centimeter opad mod maven, fra de yderste hudlag hvor du kan se arret. Prøv at massere helt i dybden, der hvor du mærker at vævet er “en pølle”.

Ligesom med myoser, må du godt blive ved til du kan mærke at det bløder op – stadig med respekt for, at det godt må være ømt, men ikke smertefuldt. Så stop for idag og prøv igen næste dag.

 

Husk dit åndedræt!

Det er meget vigtigt og løsnende for muskulaturen, at du giver din krop nogle dybe, store vejrtrækninger helt ned i maven, mens du masserer. Hvis du kommer til at holde vejret, så kan det være at du skal få en anden til at massere og så fokusere på at få dit åndedræt helt i bund.

 

Olie eller ikke olie?

Til de første stræk og når du laver kloen, anbefaler vi at du gør det på tør hud – når du masserer i cirkulære bevægelser og begynder at massere i de dybe lag af dit kejsersnit-ar, er det en rigtig god idé med en mild olie.

Hvis du er i tvivl, kan du kan trygt anvende womama’s NO BULLSHIT OLIE  med økologiske og kun naturlige essentielle olier.

nobullshit_olie_barselsgave

 

 

 

 

Vi håber at du vil passe godt på dig og give dit kejsersnit-ar ekstra meget omsorg og kærlighed i denne måned – og fremover!

Husk, at det er ALDRIG for sent at komme igang med at massere et kejsersnit-ar og det er altid okay, at række ud, ved tvivl og behov for at vende følelser omkring arret, din fødsel og livet som kejserinde.

 

  

 

Kærligst,

 

womama logo